Friday, June 05, 2009

Recomandări MAE europarlamentare

5 iunie 2009



Recomandări MAE europarlamentare – Vă invităm la vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European
(duminică, 7 iunie)


Alegerile pentru Parlamentul European au loc în România duminică, 7 iunie. În străinătate votul începe în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 00.00 (ora României) în Australia şi se termină luni, 8 iunie, ora 7.00 (ora României), pe coasta de vest a Americii.

Timp de trei săptămâni, ca parte a campaniei sale de informare, MAE a transmis câte o recomandare pe zi, pentru buna desfăşurare a votului în străinătate.

Astfel, în ceea ce priveşte specificul votului din străinătate, vă reamintim pe scurt:

- Cetăţenii români din străinătate care vor dori să voteze la alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009 vor putea să o facă şi în situaţia în care se află temporar în străinătate. Aşadar, turiştii vor putea vota.
- Atenţie! Cetăţenii români care se înscriu pe listele de vot dintr-un alt stat membru al UE, indiferent dacă votează sau nu pentru aceste liste, nu mai au dreptul să voteze şi pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European.
- Cetăţenii români pot vota în străinătate pe baza următoarelor documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic. Pentru a-şi putea exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină acte de identitate valabile.
- Conform legislaţiei în vigoare (Legea 33/2007) votarea începe şi în străinătate la ora 7.00, ora locală şi se desfăşoară până la ora 21.00, ora locală, când secţia de votare se închide. Pe uşa secţiei de votare se vor afişa orele între care se desfăşoară procesul de votare.
- MAE a organizat în total, în străinătate, 190 de secţii de vot. Lista secţiilor de vot pentru români de peste hotare, precum şi adresele acestora se regăseşte pe site-ul MAE, link: http://www.mae.ro/poze_editare/2009.05.29_Tabel_alegeri.pdf şi pe site-urile misiunilor diplomatice. Vă recomandăm să o consultaţi din timp.

MAE vă recomandă să ţineţi cont de specificul votării în străinătate şi să vă prezentaţi din timp pentru a vă exercita dreptul de vot.

Mai multe informaţii privind desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European în străinătate se pot regăsi pe site-ul MAE, la secţiunea dedicată alegerilor europarlamentare: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=38838 , precum şi pe site-urile misiunilor diplomatice ale României în străinătate



Cristina-Narcisa Nita
Press Attaché
Embassy of Romania in the UK
Arundel House
4 Palace Green
London W8 4QD
Tel.: 0044 20 7937 9669
Fax: 0044 20 7937 8069
Mobile: 0044 75 00 55 88 44
www.london.mae.ro

No comments: