Monday, June 22, 2009

Comunicat de presă privind evoluţia situaţiei cetăţenilor români victime ale unor violenţe extremiste în Belfast

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, s-a întâlnit ieri, 18 iunie 2009, cu Peter Robinson, şeful Guvernului Irlandei de Nord, şi adjunctul acestuia, Martin McGuiness.

În cadrul întrevederii a fost discutată în detaliu situaţia grupului de români de etnie romă care, în urma atacurilor din zilele trecute se află cazaţi în spaţiile Universităţii Queen’s din Belfast.

Interlocutorii britanici au exprimat regretul profund pentru faptul că astfel de evenimente au avut loc şi au asigurat de întreaga lor determinare pentru identificarea, în parteneriat cu ambasada României la Londra, a unei soluţii durabile pentru grupul persoanelor afectate de atacul extremist.

Atât şeful Guvernului Irlandei de Nord cât şi adjunctul acestuia şi-au exprimat speranţa că cetăţenii români nu vor părăsi Irlanda de Nord în urma acestor evenimente regretabile.

Ambasadorul României a subliniat că reacţia la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, opiniei publice şi al mass mediei din România, este una de profundă preocupare şi îngrijorare faţă de situaţia persoanelor afectate, cu atât mai mult cu cât este pentru prima dată când cetăţenii români sunt victimele unor astfel de atacuri în Marea Britanie. A reiterat importanţa identificării unor soluţii de durată, subliniind că decizia de a rămâne sau a solicita repatrierea aparţine însă persoanelor care au fost victime ale acţiunilor violente.

La propunerea ambasadorului României, s-a stabilit demararea unor proiecte comune în domenii precum promovarea investiţiilor, acţiuni culturale, care să fie demarate cu ocazia unei viitoare vizite a acestuia în Irlanda de Nord în toamna acestui an.

Întâlnirea a fost urmată de o conferinţă de presă comună.

În cursul serii, ambasadorul României s-a întâlnit cu grupul de cetăţeni români de etnie romă, pe care i-a vizitat în spaţiile unde sunt cazaţi, în campusul Universităţii Queen’s din Belfast.

Din discuţiile cu aceştia a rezultat că marea majoritate doresc să se întoarcă în ţară.

In acest sens, ambasada poartă discuţii cu autorităţile de la Belfast pentru detalierea procedurilor de repatriere.

Ministrul român de Externe, domnul Cristian Diaconescu, a cerut acordarea întregului sprijin în acest sens.

Au fost identificate cazurile vulnerabile care urmează a fi soluţionate cu prioritate şi au fost luate măsuri de emitere în regim de urgenţă şi gratuitate a documentelor de călătorie necesare.

Pentru cei care doresc să rămână în Belfast, ambasada analizează împreună cu autorităţile locale măsurile concrete pe care acestea din urmă le vor aplica în vederea asigurării asistenţei sociale necesare, în condiţii de securitate.

În acest sens, ambasadorul României în Marea Britanie va avea în cursul zilei de 19 iunie 2009, întâlniri cu primarul oraşului Belfast, Naomi Long şi cu şeful Poliţiei din Irlanda de Nord, Sir Hugh Orde.

http://www.londra.mae.ro/index.php?lang=ro&id=31&s=87655

Biroul de presa
Ambasada Romaniei
Londra
Marea Britanie

No comments: