Monday, May 07, 2007

REFERENDUM IN MAREA BRITANIE ,19 MAI 2007

La data de 19 mai 2007, în România se va desfăşura Referendumul pentru demiterea Preşedintelui României.
Cetăţenii români din Marea Britanie vor avea posibilitatea să-şi exprime votul în cadrul secţiei de votare care va fi deschisă la 1 Belgrave Square, Londra – SW1X 8PH. Secţia de votare va fi deschisă între orele 8.00-20.00. Totodată informăm că se analizează oportunitatea deschiderii unor secţii de votare pe lângă Consulate onorifice ale României. Ambasada ve reveni cu precizări în acest sens.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, „pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României se organizează câte o secţie de votare pentru alegătorii membri ai reprezentanţelor diplomatice şi familiile lor, precum şi pentru cetăţenii români din ţară sau din străinătate, aflaţi în ţările respective în ziua de referinţă”.
Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumul prevede că „au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv”, cu excepţia „debililor şi alienaţilor mintali puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale”.
Participarea la vot a cetăţenilor români, fie rezidenţi în Marea Britanie, fie aflaţi în Marea Britanie la data alegerilor, este garantată de lege, aceştia fiind înscrişi pe listă electorală specială. Exercitarea dreptului la vot se face pe baza cărţii de alegător, cărţii de identitate sau a paşaportului diplomatic, de serviciu, simplu sau consular valabile la data desfăşurării alegerilor.
Înscrierea în lista electorală specială se poate face în avans sau la prezentarea la urne. Cetăţenii români care doresc includerea în avans a datelor de identificare pe lista electorală specială sunt rugaţi să transmită, prin poştă (Embassy of Romania, Arundel House, 4 Palace Green, LONDON W8 4QD) sau prin e-mail la adresa roemb@roemb.co.uk, următoarele date: numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul, denumirea, seria şi numărul actului de identitate cu menţiunea „Referendum”. Facem precizarea că datele respective vor fi folosite exclusiv la întocmirea listei electorale speciale.
Ambasada României la Londra va informa cetăţenii români din Marea Britanie în legătură cu toate aspectele legate de organizarea şi desfăşurarea Referendumului. De asemenea, în situaţia în care doresc obţinerea unor informaţii suplimentare, cetăţenii români interesati sunt rugaţi să transmită solicitările la adresa roemb@roemb.co.uk.

Londra, 2 mai 2007

Dorian Prisacaru
Counsellor
Embassy of Romania
4 Palace Green
LONDON - W8 4QD
Tel. 020 7937 9666 - ext. 106
Fax 020 7937 8069
__________

No comments: