Sunday, August 09, 2009

Conferinta Internationala a Uniunii Internationale a Femeilor Române

COMUNICAT DE PRESA


In zilele de 26-30 iunie 2009, in Atlanta/Gwinnett, Georgia, S.U.A., a avut loc cea de-a doua Conferinta Internationala a Uniunii Internationale a Femeilor Romane, UNIFERO Inc., cu tema “Unitate in diversitate a femeilor americane, romane si de alte etnii – specificitate si universalitate”. Conferinta a fost anuntata in ziare locale si pe paginile de website ale Birourilor Vizitatorilor din Alpharetta si Gwinnett, Georgia, ca un eveniment deosebit.

UNIFERO Inc., este o organizatie umbrela, nonprofit si nonguvernamentala, o platforma si o porta voce pentru femeile romane din tara si dinafara ei, o organizatie in care sa se regaseasca femeile din oricare parte a lumii, indiferent de rezidenta, grup etnic, pozitie sociala, calificare profesionala, virsta, denominatie religioasa, sau preocupari.

In cele cinci zile ale Conferintei au fost prezenti circa 120 de femei si barbati din S.U.A., Romania, R.Moldova, Israel, India, Pakistan, Banglades, Nepal, Irak, Venezuela.

Conferinta a fost onorata de mesaje primite din partea Excelentei Sale Adrian VIERITA, Ambasador al Romaniei la Washington, a Directiei Pentru Originarii din Romania, Secretar de Stat Eugen TOMAC , din partea domnului Mircea POPESCU, Presedinte si Fondator al World Romanian Congress, California, a Organizatiei Refugiatilor din Basarabia, Bucovina de Nord ai Tinutul Herta, Presedinte jurist Ioan SENIUC, a Forumului Democrat al Romanilor din Moldova, Presedinte Nicolae DABIJA,. S-au primit numeroase alte saluturi din Franta, Romania, Spania, Republica Moldova, Bulgaria si Israel.

Intre invitatii speciali care au prezentat referate s-au aflat reprezentantele W.A.V.E. (Asociatia Veteranelor de Razboi din Marina Americana), invatator grad I Mariana Valentina GUSETU (Romania), Srg. Tracy LEE de la Sheriff’s Office, doamna Valeria DASCALU, Primar al comunei Sabaoani (Romania), dr. Aurelia SOLTAN, Emory University (Atlanta, USA), Viorel Catalin MAIER (Israel), Maria SIHA (Timisoara, Romania), Lidia BADULESCU (Bucuresti, Romania), Galina CHIRA (R. Moldova), Master program la Universitatea West Alabama, Dr. Connie HOLLIMAN, William Glasser Institute, Nancy D. HERRICK, Master in Educatie; profesoara Alina JILAVU (Liceul de Informatica Piatra Neamt, Romania), prof. Smaranda LIVESCU (USA), dr. Yvette DREW si Sharon MORRIS (Sistemul de Invatamint Dekalb, Georgia).

Au fost prezentate si lucrarile trimise de Monica SCRIDON, membra in Biroul Director, Elena Simona PAUN ANTONE, Diana PAUNOIU, Jenica ROMANICA, Veronica MITRONCHI si Anca MUNTEANU, Anca CEAUSESCU, prof. Dr. Radu REY.

S-au abordat teme majore ca: “Romancele, pastratoarele traditiilor si obiceiurilor”, “A fi femeie in America”, “Violenta in familie”, “Femeia, manuscris al timpurilor si societatii”, “Stop traficului uman”, “Despre abuzul impotriva femeilor in Africa”, “Femeia valaha/romana in Bulgaria”, “Clubul femeilor de la tara”, “Romanca in politica”, “Senioarele si singuratatea”, “Romanca, sol al prieteniei si pacii”, “Aviatia la feminin”, “Femeia ‘migratoare’ in cautare de slujba”, etc.

Expozitii de filatelie si cartofilie pe teme feminine (Viorica HRUSTOVICI, Romania), de artizanat, fotografie, grafica, pictura, un stand de carti din biblioteca UNIFERO care a cuprins volume ale autorilor: Monica SCRIDON, membru al Biroului Director, Anica FACINA, Paraschiva ABUTNARITEI, Nusa ILISIE si o expozitie de oua ornamentate (mostre primite prin amabilitatea prof. Radu REY).

A avut loc un spectacol de dans popular romanesc si nepalez.

S-au acordat diplome celor mai merituoase personalitati care si-au adus aportul la implinirea actiunilor UNIFERO, la desfasurarea cu succes si a lucrarilor acestei Conferinte si au fost anuntati si premiatii castigatori ai concursului de creatie jurnalism/eseu literar pentru elevi romani si straini.

Prof. Smaranda CAZAN-LIVESCU, fondator si Presedinte al organizatiei i-a fost inminata din partea Ambasadei Romaniei la Washington (Ambasador excelenta Sa Adrian Cosmin VIERITA) si a Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Diploma de Excelenta pentru promovarea cu onoare a imaginii Romaniei in lume.

In timpul lucrarilor Conferintei s-au discutat detalii legate de stabilirea de filiale si directorate UNIFERO in Romania, Republica Moldova, Canada, Italia, SUA si in alte tari unde se afla romance tocmai pentru dezvoltarea unor programe care sa faca posibila realizarea scopurilor UNIFERO de sustinere a drepturilor femeilor in general si a romancelor in special.

Smaranda Cazan-Livescu
Fondator si Presedinte UNIFERO Inc.

No comments: