Saturday, May 23, 2009

Recomandările MAE pentru cetăţenii români din străinătate care vor sa voteze la alegerile europarlamentare

Recomandările MAE pentru cetăţenii români din străinătate care vor sa voteze la alegerile europarlamentare


Ministerul Afacerilor Externe va prezenta începând de astăzi, 17 mai, o recomandare pe zi către cetăţenii români aflaţi peste hotare, care vor să voteze la scrutinul din 7 iunie, pentru buna desfăşurare a votului în străinătate.

Conform legislaţiei (legea 33/2007 cu modificările şi completările ulterioare), cetăţenii români care se înscriu pe listele de vot dintr-un alt stat membru UE nu mai au dreptul să se înscrie pe listele electorale româneşti pentru a vota la alegerile europarlamentare din România. Aceştia votează numai membrii statului pe ale cărui liste s-au înregistrat.

În acest sens, MAE le recomandă celor care s-au înscris pe listele altei ţări UE să se informeze din timp la autorităţile locale competente referitor la secţia de vot organizată de ţara de reşedinţă unde trebuie să voteze.

În virtutea dreptului de cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, românii pot vota la alegerile europarlamentare din 7 iunie pentru reprezentaţii statului UE unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Mai multe informaţii referitor la desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European în străinătate se pot regăsi pe site-ul MAE, la secţiunea dedicată alegerilor europarlamentare: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=38838 , precum şi pe site-urile misiunilor diplomatice ale României în străinătate.


Cristina-Narcisa Nita
Press Attaché
Embassy of Romania in the UK
Arundel House
4 Palace Green
London W8 4QD
Tel.: 0044 20 7937 9669
Fax: 0044 20 7937 8069
Mobile: 0044 75 00 55 88 44
www.london.mae.ro

No comments: