Pentru publicare
EVENIMENT EDITORIAL
U N I R E A
Periodic de cultură şi artă * Anul I, nr. 1, noiembrie 2015 * ISSN 2066-0952
Editat de Asociaţia "Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA"
Wiener Neustadt Austria. Preşedinte Ioan Godja, redactor-şef Gabriella Costescu
Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA din Wiener Neustadt, fondat în urmă cu 13 ani şi condus de Domnul Ioan Godja, a prezentat – în cadrul sărbătorilor din Austria, dedicate Zilei Naţionale a României „Toamna Culturală Românească în Austria!" –, primul număr al periodicului de cultură şi artă „Unirea" realizat și cu sprijinul redactorilor Postului RadioTv-Unirea, de un colectiv redacțional condus de Doamna Gabriella Costescu.
Evenimentul editorial a fost primit cu interes şi bucurie de cei peste 500 de români şi austrieci, care au fost invitaţi la Festivalul de la Wiener Neustadt.
Periodicul de cultură şi artă Unirea este o revistă cu apariţie trimestrială, în care sunt și vor fi prezentate, în cele 78 de pagini, creaţii literare, ştiri, informaţii, articole, reportaje, evenimente cultural-artistice, comentarii ale românilor din ţară şi din străinătate, din dorinţa de a-i uni pe românii de pe întregul mapamond, în spiritul prieteniei şi frăţiei, pentru a trăi în cinste și demnitate, în linişte şi pace, în România și în ţările în care ei au ales să se stabilească.
Numărul 1 al revistei Unirea cuprinde materiale diverse, semnate de: VIORICA BALAŞ, CRISTIAN BUCUR, FLOARE RANTA CÂNDEA, GABRIELLA COSTESCU, DOINA CRAIU, HANS DAMA, IOAN GODJA, AGNES MARIA ORBAN, CORNEL UDREA şi de alţi autori. Remarcăm titlurile: Amintind despre Marea Unire, Lacrima de suflet, Cosmos românesc, O viață trăită la radio, Vienezul din Gottlob, Banatul în cuvânt și imagine, Visul vieții sănătoase la Viena, Ziua românilor de pretutindeni sărbătoriă în Austria, O noapte la Veneția pe scena din Mörbisch, Pictorul în pacea culorilor, Cronica vieneză, Lumină lină la Sighișoara, care merită să fie lecturate cu atenție și interes.
Numărul 2 al revistei Unirea va apărea în primul trimestru al anului 2016.
Transmitem, în final, felicitări realizatorilor acestui minunat proiect și le dorim, în continuare, mult succes în munca lor nobilă de răspândire a culturii și tradițiilor românești în întreaga lume, pentru recunoașterea valorilor națiunii noastre și pentru demnitatea și mândria de a ne numi români uniți în cuget și simțiri! – așa cum ne îndemna și Andrei Mureșanu în poezia Un Răsunet, devenită Imnul național al României:
"Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri!..."
Mihai ANTHONY
Redactor corespondent RadioTv-Unirea,