Tuesday, May 21, 2019

FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU SCOLAR NISTE TARANI




            Festivalul Național de Teatru Școlar „Niște țărani" – ediția a XIV-a

 

            Ziua de 18 mai 2019 va rămane o zi de sărbătoare a spiritualității românești, o zi de frumoase amintiri pentru 90 de elevi-actori, din rândul cărora, în câțiva ani, se va ridica poate, un real talent care să încânte sufletele admiratorilor teatrului.

            Festivalul Național de Teatru Școlar „Niște țărani", avându-l ca părinte spiritual pe renumitul scriitor Dinu Săraru, a ajuns la cea de-a XIV-a ediție. În comuna Văleni-Olt, au fost prezente trupe artistice, care s-au întrecut în interpretarea unor pagini de referință a literaturii inspirate din fermecătoarea lume a satului românesc.

            Juriul festivalului a fost alcătuit din personalități remarcabile: marele actor Mitică Popescu, strălucit interpret al lui Naiță Lucean, personajul principal din romanul „Niște țărani", actrița Anca Pandrea, soția marelui actor și desenator pentru copii, Iurie Darie, dramaturgul George Smarandache, directorul Centrului Cultural ,,Eugen Ionescu" din Slatina și Sorin Mihăilescu, vicepreședinte al Fundației Naționale ,,Niște țărani", fondator Contrast.

            Au fost acordate 14 premii pentru învățământul primar, gimnazial și liceal.

            Marele premiu „Niște țărani" și Trofeul ,,Opinca de aur" au fost câștigate de Andrei Daniel Avram de la Liceul Tehnologic Văleni, pentru monologul ,,Spânzuratul" de Marin Sorescu.

            Cea mai buna interpretă a fost desemnată Alexia Mircea de la Școala Gimnazială nr. 6 ,,Nicolae Bălcescu" Pitești, pentru fragmentul din ,,Meșterul Manole" de Lucian Blaga.

            Cel mai bun interpret s-a dovedit a fi Victor Ghinea de la Colegiul ,,I.C.Brătianu" din Pitești, pentru rolul din ,,Iona" de Marin Sorescu.

            Au fost emoții puternice, aplauze furtunoase, lacrimi de bucurie, fotografii inedite, sesiuni de autografe, diplome de excelență, diplome de participare, cadouri, premii, care au răsplătit eforturile micuților elevi-actori. Adică, o atmosferă de mare sărbătoare, posibilă datorită strădaniei inițiatorului festivalului, învățătorul Alexandru Fifoiu și a organizatorilor și partenerilor: Fundația Națională „Niște țărani", Primăria Văleni, Liceul Tehnologic Văleni, Inspectoratul Școlar Județean Olt și Editura Contrast.

            Chiar de azi au început pregătirile pentru ediția jubiliară de anul viitor, cea de-a 15-a filă a unei cărți de suflet dedicată satului străbun. 

            Micii elevi-actori de azi au o nobilă misiune, dar și o grea povară, de a duce mai departe gloria maeștrilor teatrului românesc. Dintre aceștia, marele Mitică Popescu, președinte pentru o zi, cu zâmbetu-i fermecător, le-a transmis celor implicați în acest splendid festival, binecunoscutul său îndemn:

            ,,Să fiți deștepți

            Și fără frică,

            Eu vă salut,

            Mitică !"

 

            Vă invităm să vizionați un scurt reportaj:

                https://www.youtube.com/watch?v=sx0gEsFtVJM

 

                                                           Fundația Națională ,,Niște țărani"

                                                           Sorin Mihăilescu

 

                                                           www.fundatianistetarani.ro

                                                           www.festivalulnistetarani.ro

                                                           www.contrast-center.ro

 

 

            


No comments: