Thursday, February 27, 2020

20 de ani de existenta a portalului www.romani.co.uk

Povestea a 20 de ani de 'Romani in UK' - o seara de bucurie si Dor la 1 Belgrave Square - sediul ICR Londra 

“ Nimic in viata nu este o coincidenta”- a devenit motto-ul serii de aniversare a 20 de ani de la infiintare a Romani in UK, primul site al romanilor din UK.  
Spunem asta deoarece pe 20 Februarie 2020 Romani in UK a implinit 20 de ani. Am marcat acest eveniment la 1 Belgrave Square, sediul Institutului Cultural Roman din Londra avand alaturi de noi reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Londra, ICR, prieteni si membrii ai comunitatii romanesti din Londra si nu numai care in cei 20 de ani de existenta a Romani in UK au jucat un rol activ in viata comunitatii.
Cand te gandesti la Romani in UK, spui o poveste personala care se imbina cu istoria recenta a comunitatii romanesti din UK, o poveste a unei comunitati fondata de Madalina Benson in urma cu 20 de ani care a simtit nevoia sa comunice si sa informeze putinii romani care traiau atunci in Regatul Unit.
Am incercat prin aceasta aniversare importanta pentru noi, cei cativa care uitandu-ne astazi inapoi nu dintr-o simpla coincidenta am creionat si adaugat continut acestei povesti sa suprindem cu aceasta ocazie momentele culminante ale acestor 20 de ani. 1325 de fotografii din arhiva de 120,000 de fotografii realizate de Inno Brezeanu si-au gasit locul in sala evenimentului, formand mici pereti de poveste. Editiile tiparite ale ziarului Roman in UK, fondat in anul 2005 la Londra si devenit partener al Romani in UK inca de la prima editie au fost expuse pentru a fi rasfoite. Am simtit rasfoind aceste pagini ingalbenite de vreme, acum dupa Brexit, cum istoria se repeta si recitind titlurile primelor pagini, interviuri si luari de pozitie tiparite in urma cu 15 ani cum istoria pare sa se repete.
Emotie, bucurie, dor, drag, admiratie, o alta perspectiva a ceea ce a fost si a devenit comunitatea romanilor din UK in ultimii 20 de ani sunt cateva din cuvintele rostite de prietenii Romani in UK care au fost alaturi de noi in aceasta seara aniversara.
In deschiderea evenimentului Magda Stroe, director al Institutului Cultural Roman din Londra a vorbit despre rolul Romani in UK in viata comunitatii romanesti de la Londra. Magda Stroe a citit in incheiere un mesaj emotionant al Ruxandrei Trandafoiu, lector in Studiul Comunicarii la Universitatea Edge Hill, autoare a cartii Diaspora Online despre rolul pe care www.romani.co.uk l-a avut in dezvoltarea comunitatilor romanesti online din diaspora. 
Laura Popescu, prim colaborator in cadrul Ambasadei Romaniei la Londra a vorbit despre munca de pionierat facuta de Romani in UK de-a lungul celor 20 de ani in presa de diaspora si despre sprijinul pe care Romani in UK l-a oferit comunitatii prin informare, analize si reprezentare.
Cum altfel decat cu mult suflet si emotie poti sa vorbesti despre un proiect care a devenit mai mare decat puteai sa iti imaginezi vreodata? In cuvinte putine dar pline de semnificatie, Inno Brezeanu a povestit celor prezenti despre povestea celei mai mari comunitati online a romanilor din UK, www.romani.co.uk 
Cunoscut la Londra ca webmaster al Romani.co.uk, dar si ca cel care a realizat cea mai longeviva foto-cronica a istoriei comunitatii romanesti din UK, cel care organizeaza de cativa ani buni concerte de muzica romaneasca altfel pentru oameni faini, Inno a vorbit despre evolutia Romani.co.uk prezentand totodata intr-un film de cateva minute momentele marcante ale evolutiei comunitatii romanesti din UK din perspectiva Romani in UK.
“ Este dificil sa spui in cateva cuvinte povestea a 20 de ani de activitate. Este foarte dificil sa descrii ce a devenit comunitatea. Unii dintre voi va amintiti ca aceasta comunitate online a fost fondata de Madalina Benson in urma cu 20 de ani cu scopul de a uni in mediul online o comunitate de romani. Intr-o tragedie am pierdut-o pe Madalina in urma cu 18 ani. “ Citandu-l pe "filozoful modern" Forest Gump, Inno a facut o trecere in revista a tuturor sefilor de misiune cu care Romani in UK a colaborat- 4 ambasadori si 6 sefi de misiune. 

Printr-un scurt video Inno a prezentat celor prezenti in ce s-a transformat idea Madalinei Benson: o comunitate extraordinara, dinamica si diversificata, care a trecut de la zeci la sute, mii si zeci de mii de useri online, momente grele si momente fantastice atat ca romani cat si ca migrant in
UK.  
Prezent la eveniment, Andrew Benson, sotul Madalinei Benson, decedata la varsta de doar 28 de ani intr-un tragic accident provocat de neglijenta medicala a vorbit despre conceptul si inceputurile www.romani.co.uk, despre sotia sa care s-a dedicat mereu ajutorarii celor vulnerabili, fiind molipsitor de optimista, darnica si un om pentru oameni. El este convins ca Maddy nu putea sa gaseasca o persoana mai potrivita decat Inno pentru a duce mai departe proiectul ei Romani.co.uk. Andrew Benson a declarat totodata ca este emotionat de incarcatura istorica pe care prezentarea proiectului la aniversarea a 20 de ani o are, fiind convins ca fosta sa sotie ar fi fost mandra de ceea ce a lasat mostenire comunitatii si le-a multumit Cristinei Irimie si lui Daniel Furculesteanu pentru rolul jucat in dezvoltarea si continuarea proiectului alaturi de Inno.

Cristina Irimie a multumit celor prezenti pentru contributia pe care fiecare dintre ei au adus-o povestii comunitatii Romani in UK, lui Inno Brezeanu pentru dedicarea continua in acest proiect, pentru ca este cel care nu se da niciodata batut si care nu renunta la a continua, lui Daniel Furculesteanu care a calatorit din afara Uniunii Europene unde lucreaza acum pentru a fi alaturi de fosta sa echipa in acest moment special. “ Uitandu-ma la fotografii, la editiile ziarului Romani in UK, la tot ceea am realizat impreuna cu o mana de oameni, ma simt binecuvantata ca am putut trai atatea momente emotionante, si cred ca povestea aceasta ne apartine noua tuturor pentru ca a fost si va ramane o poveste despre oameni, oferind posibilitatea ca noi, cei implicati sa prezentam problematicile celor vulnerabili pentru a le face auzite. “ 

In incheierea discursurilor, David Webster, in prezent director al filialei londoneze a Camerei de Comert Britanico-Romane, a vorbit despre rolul important pe care Inno Brezeanu si Cristina Irimie prin proiectul Romani in UK l-au avut in creionarea istoriei recente a comunitatii romanesti din UK in cei 20 de ani de activitate, despre dedicarea si perseverenta cu care acestia se implica in promovarea altor proiecte si despre importanta pe care Romani in UK o va avea in contextul Brexitului pentru viitorul comunitatii romanesti.
 
Si pentru ca tot a fost o seara care a trezit multe doruri de vremuri frumoase, dor de oameni extraordinari care au jucat un rol important in istoria recenta a comunitatii romanesti de la Londra si nu mai sunt printre noi, precum printesa Marina Sturdza, arhitectul Serban Cantacuzino, dor de oficiali care au jucat un rol definitoriu in perioada pre si post aderarii Romaniei la Uniunea Europene si in militarea pentru drepturile romanilor in UK dar si in prezentarea comunitatii romanesti, Inno Brezeanu a dedicat celor prezenti un moment muzical extraordinar interpretat de Madalina Paval si formatia sa, cu titlul Oamenii se fac Dor .” Toți avem dorurile noastre. De casă, de părinți, de iubiți, de copilărie. Oamenii se fac dor nu e doar o metafora. Noi chiar ne facem dor. Pe bune. Zi de zi. Ne e dor de cineva, dar si noi lipsim cuiva. Ne desparțim. Ne pleaca prietenii departe. Ne vedem parintii la sarbatori. Pierdem bunici si oameni dragi. Viața e un dor continuu care nu se poate descrie prea ușor. Stii doar cum se simte. Este extraordinar ca se poate pune pe muzica ce nu se poate spune pe gura. Asta face doina romaneasca si asta incerc si eu.”, povestește Madalina.”. 
 
Seara s-a incheiat cu mancare romaneasca pregatita cu drag de restaurantele Cornelius si Casa Romaneasca, parteneri de-a lungul anilor ai Romani in UK, povesti cu dor si bucurie printre fotografiile expuse, o energie radianta si binecuvantare- cam asta ar fi o relatare a noastra, cei ce am fost acolo, pentru a sarbatori 20 de ani de Romani in UK.
Iar pentru ca noi, la Romani in UK, credem ca povestea noastra merge mai departe pentru ca “ Impreuna ne este Mai Usor!” dorim sa multumim in mod special Ambasadei Romaniei la Londra si Institutului Cultural Roman pentru ca ne-au fost alaturi in toti acesti ani, chiar si atunci cand, fiind presa, am ridicat problematici care poate au fost incomode, sau cand am surprins vocea strazii si strada striga. Multumim celor care ne-au fost alaturi, celor care prin fiecare mic sau mare proiect au ajutat comunitatea romanilor din UK sa creasca, celor care s-au bucurat sau plans cu noi, ne-au criticat si ne-au invatat. 

Am invatat in toti acesti 20 de ani impreuna ca in viata sunt oameni care vin si pleaca, indiferent de profesia sau vocatia lor: diplomati, artisti, politicieni, preoti, voluntari, doctori, constructori, editori, jurnalisti, oameni de afaceri, printese si arhitecti, cameriste sau ospatari, doctoranzi, profesori si studenti, migranti care vin pentru o perioada si raman o viata, altii care vin pentru totdeauna dar la un moment dat nu isi mai gasesc locul si pleaca.
Am invatat ca a trai momente alaturi de oameni extraordinari, de oameni simpli, de oameni care pun suflet in ceea ce fac, de oameni care decid sa isi spuna povestea in momente critice chiar daca isi asuma sa fie criticati sau stigmatizati, este un mare privilegiu. Si suntem, dupa 20 de ani, privilegiati sa avem aceasta minunata mostenire- a unei istorii de comunitate pe care impreuna cu toti cei implicati am scris-o.
 
Ce am facut in 20 de ani la romani in UK? Un scurt video al activitatii noastre, o scurta prezentare a  istoriei comunitatii Romani in UK
Album foto :Daniel Furculesteanu 

You are receving this email because you are a member/ client / friend of Romani in UK media group  subscribed into our news  mailing list.
We would like inform you of the best events in UK. If you are not interested, you can  simply 

Unsubscribe from our events mailing list 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.