Sunday, February 28, 2010

Sărbătoarea Mărţişorului/ Mărţişor Celebration Party





Echipa Societatii Romanca
www.romanca.co.uk


*******************************************************************************************






The Team
Romanca Society
www.romanca.co.uk

Monday, February 15, 2010

Aniversarea lui Grigore Vieru este de Sf. Valentin

Some of us celebrate St. Valentine on 14 February .
Happy Valentines and enjoy life!


*************
Equally we remember also the late Grigore Vieru.


Grigore Vieru (February 14, 1935 – January 18, 2009) was a Romanian poet and writer from Moldova. He is mostly known for his poems and books for children. His poetry is characterized by vivid natural scenery, patriotism, as well as a venerated image of the sacred mother. Vieru was one of the major writers in contemporary Romanian literature.




More info here:http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/14th-february-is-the?xg_source=msg_mes_network

*************
Grigore Vieru


Testament
================
(To Mihai Eminescu)


I know: one day, as shadows rise,
Or as the morning wages,
My soul shall fly, whereas my eyes
Shall linger on His pages.

The middle of the book I should
Have reached by then, I reckon.
Yet, do not shut it, as you would
My eyelids in that second.

Do leave it open, for my son
And daughter to continue...
Let them read on, when I am gone,
With all their father's sinew.

And if my children cannot hear
Its wondrous horn of yore,
Its woods dispose below my ear
To sigh forever more.

=======================
Translated by Paul Abucean
=======================

Legamint (Romanian original)
========================
(Lui Mihai Eminescu)

Ştiu: cândva, la miez de noapte
Ori la răsărit de Soare,
Stinge-mi-s-or ochii mie
Tot deasupra cărţii Sale.

Am s-ajung atunce, poate,
La mijlocul ei aproape.
Ci să nu închideţi cartea
Ca pe recile-mi pleoape.

S-o lăsaţi aşa, deschisă,
Ca băiatul meu ori fata
Să citească mai departe
Ce n-a dovedit nici tata.

Iar de n-au s-auză dânşii
Al străvechii slove bucium,
Aşezaţi-mi-o ca pernă
Cu toţi codrii ei în zbucium.


Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta din fostul judeţ Hotin, pe teritoriul de azi al Republicii Moldova, în familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru, născută Didic. A absolvit şcoala de şapte clase din satul natal în anul 1950, după care a urmat şcoala medie din orăşelul Lipcani, pe care o termină in 1953.

A debutat editorial în 1957, student fiind, cu o plachetă de versuri pentru copii, "Alarma", apreciată de criticii literari. În 1958, Vieru a absolvit Institutul Pedagogic "Ion Creangă" din Chişinău, Facultatea de Filologie şi Istorie. În acelaşi an, i-a apărut a doua culegere de versuri pentru copii, "Muzicuţe", şi s-a angajat ca redactor la revista pentru copii „Scânteia Leninistă”.

A fost redactor la revista Nistru, publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Între 1960 şi 1963, Vieru a fost redactor la editura Cartea Moldovenească, unde i-au apărut şi două plachete de versuri pentru copii: "Făt-Frumos şi Curcubeul" şi "Bună ziua, fulgilor!". În 1964, publică în revista Nistru poemul "Legământ", dedicat poetului Mihai Eminescu.

În 1965, îi apare volumul "Versuri pentru cititorii de toate vârstele", pentru care i se acordă Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii şi tineret (1967). În 1967, Revista Nistru publică poemul "Bărbaţii Moldovei", cu o dedicaţie pentru "naţionalistul" Nicolae Testimiţeanu. Întregul tiraj este oprit, iar dedicaţia este scoasă.

În 1968 are loc o cotitură logică în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice "Numele tău", cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. Chiar în anul apariţiei, cartea devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate "Tudor Arghezi", "Lucian Blaga", "Brâncuşi", iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiş şi Marin Sorescu. Asemenea dedicaţii apar pentru prima oară în lirica basarabeană postbelică.

În 1969, el publică "Duminica cuvintelor" la editura Lumina, cu ilustraţii de Igor Vieru, o carte mult îndrăgită de preşcolari, care a devenit "obligatorie" în orice grădiniţă de copii.

În 1970, editura Lumina publică "Abecedarul", semnat de Spiridon Vangheli, Grigore Vieru şi pictorul Igor Vieru. S-a dat o luptă aprigă de câţiva ani pentru apariţia lui, luptă în care s-au angajat şi învăţătorii basarabeni, lucrarea fiind considerată naţionalistă de către autorităţi. Tot în 1970, apare volumul selectiv de versuri pentru copii "Trei iezi". La numai câteva zile după apariţie, în urma unui denunţ, volumul este retras din librării pentru poemul "Curcubeul", în care s-a găsit "ascuns" tricolorul românesc.

În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Participă la întâlnirea cu redactorii revistei Secolul XX, Dan Hăulică, Ştefan Augustin Doinaş, Ioanichie Olteanu, Geo Şerban şi Tatiana Nicolescu.

În 1974, Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, îi face o invitaţie oficială din partea Uniunii Scriitorilor, căreia poetul îi dă curs. Vizitează Transilvania, însoţit de poetul Radu Cârneci. În acelaşi an, apare volumul de versuri lirice "Aproape", cu ilustraţii color de Isai Cârmu.

În 1977, la invitaţia Uniunii Scriitorilor din România, Vieru vizitează, împreună cu soţia, mai multe oraşe din România: Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca şi Iaşi. Un an mai târziu, prin apariţia la editura Junimea din Iaşi (director Mircea Radu Iacoban) a volumului "Steaua de vineri", cu un cuvânt-înainte semnat de Nichita Stănescu, se rupe tăcerea între scriitorii români de pe ambele maluri ale Prutului.

În 1981, la editura Albatros din Bucureşti (director Mircea Sântimâbreanu), în colecţia "Cele mai frumoase poezii", apare o selecţie din lirica poetului sub numele "Izvorul şi clipa", cu o prefaţă de Marin Sorescu.

În 1982 este lansat filmul muzical pentru copii "Maria Mirabela", al regizorului Ion Popescu, textele pentru cântece fiind semnate de Grigore Vieru, iar în 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Anderesen. În acelaşi an apare cartea de versuri "Rădăcina de foc", la Editura Universul din Bucureşti (director Romul Munteanu).
În 1989, Vieru este ales deputat al poporului. Adunând în jurul său pe cei mai populari interpreţi şi compozitori de muzică uşoară din Basarabia, poetul întreprinde un turneu în Moldova de peste Prut.

În 1990, Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, în 1991 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii, iar în 1992, Academia Română îl propune pentru premiul Nobel pentru Pace.

În 1993, poetul este ales membru corespondent al Academiei Române.

La împlinirea vârstei de 60 de ani, în 1995, Vieru este sărbătorit oficial la Bucureşti, Iaşi şi la Uniunea Scriitorilor din Chişinău. În acelaşi an, poetul este ales membru al Consiliului de administraţie pentru Societatea Română de Radiodifuziune. În 1996 este decorat cu Ordinul Republicii.

În 1997, Editura Litera din Chişinău lansează volumul antologic "Acum şi în veac" (Colecţia: Biblioteca şcolarului), iar în 2000 este decorat cu Medalia guvernamentală a României "Eminescu" - 150 de ani de la naştere.

La 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulaţie, în apropiere de Chişinău. La 48 de ore după accident, inima lui Grigore Vieru a încetat să bată, pe fondul unor politraumatisme multiple şi al unei poliinsuficienţe a sistemelor şi organelor.

Mai multe detalii pe http://www.grigorevieru.md

*********************************************************************************



REGĂSIRE
( Pentru toate întâlnirile noastre ratate )


Se adună Steaua Polară
În negarea mea de cer.
E Ursa în goană de timp
Şi Calea Lactee spirală,
Stele încremenite-n mister,
Călătorim pe mări
De aduceri aminte.
Învolburată pe sub tâmpla ta,
Am adormit pe roua genelor
Şi m-am trezit
Prinţesa unui sărut uitat.
Şi te-am iertat
Şi-ai să mă ierţi,
Că te-am strigat să sorbi
Din cupa iubirii,
Înainte ca tu să-ţi aprinzi destinul.
Pedeapsa, este iubirea doar
Pentru constelaţiile
În care
Zeii se joacă.


Extras din volumul Tarmurile Iubirii de Ionela Flood, castigator al Premiului Grigore Vieru 2009, decernat de Congresul Spiritualitatii Romanesti , Alba Iulia. Volumul a beneficiat si de premiul Prefecturii Alba Iulia 2009.


Ionela Flood
http://ionelaflood.blogspot.com

Friday, February 12, 2010

Invitation to composers- A musical journey from Romania to Venezuela

Dear friends and supporters,

I hope we will see many of you at our concert next Thursday 18th February in the Bolivar Hall, Venezuelan Embassy. The programme is a colourful selection of excerpts from various international works and includes Schubert's much-loved Trout Quintet.

Come and meet composer John Reeman at 6.30pm in a pre-concert workshop with us, where he will present his work Tableau, which will receive its World Premiere on the night.

The programme also includes the London Premiere of Danse and Improvisation for Solo Double Bass by Romanian composer and outstanding Double Bass player of the London Schubert Players, Michael Cretu.

We hope you will have a very enjoyable evening with us !

With best wishes,
Anda Anastasescu




Pianist Anda Anastasescu & London Schubert Players cordially invites you to join them for an unusual musical journey on February 18th at the Bolivar Hall, London:

A musical journey from Romania to Venezuela

The concert is free and includes the London Premiere of Dance and Improvisation for Solo Double Bass by Michael Cretu (1960 - ), the Double Bassist of the London Schubert Players.
In this work the composer was inspired by the very old Romanian folk song, The County Constable (Capitanul de Judet), about an impoverished peasant who is charged with stealing a horse, pleads he did this in order to sell it and buy food for his starving family, and is let off, with the horse, by the merciful constable.)

The noted pianist Anda Anastasescu and the outstanding young Romanian violinist Radu Bitica are participating in the concert. Anda Anastasescu will also present a pre-concert workshop with English composer John Reeman.


****************************

Pianista Anda Anastasescu & London Schubert Players va invita cordial sa participati la o calatorie muzicala neobisnuita in data de 18 februarie la Bolivar Hall, Londra, incepand cu ora 18.30.

Concertul reprezinta un Salut pentru aniversarea de 200 de ani de la cistigarea Independentei Venezuelei.

Concertul este gratuit si contine Premiera Londoneza a piesei Danse and Improvisation pentru Solo Contrabas de Mihai Cretu (1960 - ), contrabasistul London Schubert Players. Piesa este inspirata de cintecul folcloric romanesc Capitanul de Judet, despre un taran sarac care e arestat fiindca a furat un cal. El il roaga pe Capitan sa-i dea drumul fiindca a furat calul pentru a-l vinde ca sa-si poata hrani copiii muritori de foame. Capitanul il intelege si ii reda libertatea.

Binecunoscuta pianista Anda Anastasescu si tinarul violonist roman de exceptie, Radu Bitica, vor participa in program.
De asemenea, Anda Anastasescu va prezenta un atelier inainte de concert, cu compozitorul Englez John Reeman.

Va asteptam sa petrecem o seara placuta impreuna,

Ionela Flood
Consultant
Proiectul Invitation to Composers

Thursday, February 04, 2010

Violin and piano recital by candlelight








Saturday, March 13th 7.00 pm


Grosvenor Chapel


24 South Audley Street, W1K 2PA

Tudor Andrei - violin & John Paul Ekins - piano









Programme:
Jean-Marie Leclair – Sonata for violin and piano in D
J.S. Bach – Siciliana and Presto for solo violin
W. A. Mozart – Rondo from Serenade no. 7 “Haffner”
Bela Bartok – Romanian Dances
Interval (cocktails will be served)
Johannes Brahms – Sonata for violin and piano no 2 in A
Eugene Ysaye – Sonata for solo violin no 6
Maurice Ravel – Tzigane

“All I ask of you” from the Phantom of the Opera
(duet with special guest, Mira Ormala)




Tickets: £9
RSVP: Andrei Tudor: tudor_vs@yahoo.com

The event is organised by Tudor Andrei with kind support of Romanca Society